آرشیو آبان ماه 1398

بلاگ كتابك بازتاب دهنده محتواي كتابك است

تارا و مرغ دريايي اش

۹۰ بازديد
تارا و مرغ دريايي اش

تارا و مرغ دريايي اش

كتاب «تارا و مرغ دريايي اش» در بارهٔ تارا، پسرك ده سالهٔ بي‌سرپرستي است كه در دهكده‌اي ساحلي در كنارهٔ درياي خزر زندگي مي‌كند.

تارا يك روز به همراه پدرش براي ماهيگيري به دريا مي‌رود و بدو ن او به ساحل برمي‌گردد. او از آن پس از رفتن به دريا وحشت دارد، ديگر قادر به حرف زدن نيست و تنها همدمش يك مرغ دريايي است.

باباميرجان، بزرگ دهكده، مي‌خواهد تارا را براي جشن ماهيگيري به همراه عمو مندل و بچه‌هاي دهكده به دريا بفرستد، ولي عمو مندل از اين كار تن مي‌زند و بدون تارا به دريا مي‌رود.

تارا سرانجام بر ترسش از دريا چيره مي‌شود و همراه مرغ دريايي با قايق كهنهٔ پدرش به آب مي‌زند. ناگهان باد و باران به جان دريا مي‌افتد و تارا به ساحل برمي‌گردد، اما از عمو مندل و بچه‌ها خبري نيست.

شب هنگام باباميرجان و مردم دهكده تمام تلاش‌شان را براي نجات گمشده‌هاي دريا به كار مي‌بندند، اما سرانجام اين تاراست كه با آتش زدن كلبه‌اش، و راهنمايي‌هاي مرغ دريايي، راه ساحل را به عمومندل و كودكان همراهش نشان مي‌دهد.

چاره‌جويي براي ياري رساندن به ديگران، چيرگي بر ترس، و جايگاه كودكان با توانايي‌هاي ويژه، درونمايه‌هاي اصلي اين كتاب به شمار مي‌رود.

تصويرهاي خطي كتاب «تارا و مرغ دريايي اش»، از فرهاد جمشيدي است. تصويرهايي كه با مهارت طراحي شده و خواننده را با فضاي رويدادهاي داستان آشنا مي‌كند.

كتاب «تارا و مرغ دريايي اش»، كتاب برگزيدهٔ دانش آموزان در جشنوارهٔ «دانايي - توانايي» آموزش و پرورش كشور در سال ۱۳۹۷ است.

كاربردها و فعاليت ها

  • از مخاطبان كتاب بپرسيد اگر آن‌ها جاي تارا بودند، در برابر چالش پديد آمده چكار مي‌كردند.
  • از مخاطبان كتاب بخواهيد بخشي از كتاب را به نمايش درآورند و پي‌آيند رويداد بعدي را به دلخواه تغيير دهند.
شناسنامه كتاب:
ناشر
محراب قلم
نويسنده
  جمال الدين اكرمي
تصويرگر
  •   فرهاد جمشيدي
فهرست كتاب هاي ماه
فهرست كتاب هاي ماه: بهمن ۹۷
پديدآورندگان
  •   جمال الدين اكرمي
  •   فرهاد جمشيدي
سال نشر
  چاپ پنجم، ۱۳۹۷
راهنماي كتاب:
نگارنده معرفي كتاب:
گروه كتابشناسي كتابك
كليدواژه:
  • تارا و مرغ دريايي اش
  • كودك بحران زده
  • كودك و مرگ
  • كودك گنگ
  • ارزشگذاري به كودكان با توانايي‌هاي ويژه
  • جشنواره دانايي - توانايي
  • كودك بي سرپرست
  • كودكان و چيرگي بر ترس، كودكان و ياري رساندن به ديگران

كتاب تارا و مرغ دريايي اش

دخترك مو فرفري

۸۵ بازديد
دخترك مو فرفري

دخترك مو فرفري

كتاب «دخترك مو فرفري» داستان دختر كوچولوي موفرفري است كه آن‌قدر موهايش را شانه نمي‌كند كه موهايش مي‌شوند يك جنگل.

يك روز دو پرنده به جنگل موهاي دخترك سر مي‌زنند به اسم چيك چيك و چاك چاك. پرنده‌ها در جنگل مي‌مانند. آواز مي‌خوانند. يك روز قورچه و بورچه دو قورباغه‌ راه‌راه گذرشان به جنگل مي‌افتد. قورچه بورچه مي‌كنند و آن‌ها هم در جنگل مي‌مانند. اما مگر مي‌شود توي جنگلي كه نه درخت دارد نه سبزه نه هواي خوبي ماند؟ دخترك موفرفري آن همه سر و صداي توي كله‌اش را چطور مي‌تواند تحمل كند؟ اگر يك روز شانه‌به‌سري به جنگل بيايد چه. شانه‌به‌سر چه كار مي‌كند؟ او هم مي‌ماند؟ آواز سر مي‌دهد و يك صداي ديگر توي جنگل بهم‌ريخته و آشفته‌ي قصه مي‌پيچد؟

كتاب «دخترك موفرفري» داستاني آموزشي و عبرت‌آموز براي مخاطب نيست كه اگر موهايت را شانه نزدي چه اتفاقي مي‌افتد. چه مشكلات بهداشتي، خانوادگي و اجتماعي برايت پيش مي‌آيد. دخترك موفرفري پيش از اين‌ها به كودك خيال‌انگيزي و خلاقيت در مواجه با مسائل و دغدغه‌هاي روزمره، بازي با و توجه به واژه‌ها، نام‌ها و اشياء دور و برش را آموزش مي‌دهد و اينكه چگونه يك فعاليت تكراري و شايد كسل‌آور روزمره را مي‌تواند به يك بازي خيال‌انگيز تبديل كند و از آن لذت ببرد. همان‌طور كه در انتهاي داستان دخترك توي آيينه خوشحال است.

 

شناسنامه كتاب:
ناشر
سروش
نويسنده
  مجيد راستي
تصويرگر
  •   هاله مودبيان
فهرست كتاب هاي ماه
فهرست كتاب هاي ماه: بهمن ۹۷
پديدآورندگان
  •   مجيد راستي
  •   هاله مودبيان
سال نشر
  ۱۳۹۰
 
راهنماي كتاب:
نگارنده معرفي كتاب:
حميد اباذري
كليدواژه:
  • كودكان و خيال پردازي
  • كودكان و بازي با كلمه ها
  • كودكان و حل مساله

كتاب دخترك مو فرفري

قولولي

۱۰۰ بازديد
قولولي

قولولي

در كتابِ «قولولي» مثل هر جاي ديگري، آدم‌ها آشغال مي‌ريزند و بركه و جنگل را كثيف مي‌كنند و اين تازه شروع دردسرهاي حيوانات و حشرات و همه ساكنان بركه و جنگل است.

داستان «قولولي» از چسبيدن زبان قورباغه‌اي به سق‌اش شروع مي‌شود. قورباغه زبانش را پرتاب مي‌كند تا مگسي بخورد اما زبانش مي‌چسبد به تيوپ چسبي كه كنار بركه افتاده. زبانش كه از چسب جدا مي‌شود، لوله مي‌شود در در دهانش. از آن روز نه مي‌تواند پشه و مگس بخورد و نه ديگر قور قور كند. ساكنان بركه بهش مي‌گويند زبان لوله‌اي. قورباغه بيمار راهي آسايشگاه حيوانات در جنگل مي‌شود كه شايد كسي درماني براي زبانش پيدا كند. آن‌جا با فيل و حيوانات و حشرات بيمار ديگري روبه‌رو مي‌شود و از آن‌جاست كه زبان لوله‌اي كه حالا اسمش شده «قولولي» تصميم مي‌گيرد كاري براي اين آشغال‌ها بكند و آشغال‌ريزها، آدم‌ها، را ادب بكند! او اول فهرستي از چيزهايي كه ساكنان جنگل نبايد بخورند تهيه مي‌كند و به درخت‌ها مي‌چسباند، با همان زبان «ق قي‌اش» مانند: «قوراستيك يعني پلاستيك، قورقله‌ها يعني حلقه‌ها، قوراتري يعني باتري و...» بعد با همهٔ ساكنان جنگل يك نقشه مي‌كشند. وقتي آدم‌ها به جنگل مي‌آيند و آتش روشن مي‌كنند و آشغال مي‌ريزند چنان بلايي سرشان مي‌آيد كه ديگر كارشان را تكرار نمي‌كنند. قولولي وقتي جنگل را تميز مي‌كند به بركه باز مي‌گردد تا براي مشكل آنجا هم فكري بكند.

كتابِ «قولولي» با اين جمله تمام مي‌شود: «آيا روزي مي‌آيد كه ديگر هيج كسي جايي آشغال نريزد؟»

درباره كتاب «قولولي»

در سال ۱۳۹۳ كارگروهي در انتشارات فني ايران به دبيري فريدون عموزاده خليلي تشكيل شد تا كتاب‌هايي با كيفيت و با دغدغه‌هاي محيط زيستي و متناسب با فضاي بومي ايران، براي كودكان و نوجوانان توليد شود. كتاب «قولولي» يكي از آن‌هاست.

 

شناسنامه كتاب:
ناشر
فني ايران
نويسنده
  عادله خليفي
تصويرگر
  •   آتنا شمس اسفندآبادي
فهرست كتاب هاي ماه
فهرست كتاب هاي ماه: بهمن ۹۷
پديدآورندگان
  •   آتنا شمس اسفندآبادي
  •   عادله خليفي
سال نشر
  ‏‫۱۳۹۷
 
راهنماي كتاب:
نگارنده معرفي كتاب:
گروه كتابشناسي كتابك
كليدواژه:
  • كودكان و محيط زيست
  • كودكان و توليد زباله
  • عادله خليفي
  • كودكان و ريختن زباله در طبيعت

كتاب قولولي

اشباح جنگل سوخته

۹۸ بازديد
اشباح جنگل سوخته

اشباح جنگل سوخته

كتاب «اشباح جنگل سوخته» سوگ‌نامه‌اي است براي محيط زيست، براي جنگل‌هايي كه به دست آدميان نابود و براي حيوان‌هايي كه منقرض شده‌اند.

كتاب «اشباح جنگل سوخته» داستان سيري‌ناپذيري انسان است در ساخت‌وسازهاي بي‌رويه و كسب سودهاي هنگفت. «اشباح جنگل سوخته» حكايت جهل و ناداني انسان‌هاست كه راه را براي سودگران در نابودي منابع طبيعي هموار مي‌كند. سوختن درختان جنگل، خشك‌سالي و شكار جغدها و توسل به خرافات (براي توجيه اين اتفاقات) نشان مي‌دهد كه حفاظت از محيط زيست نيازمند آگاهي و دانايي است.

داستان كتاب «اشباح جنگل سوخته» در شهري نزديك به يك جنگل روي مي‌دهد. جنگلي كه بخاطر منافع عده‌اي سودجو دچار آتش‌سوزي عمدي شده است. اهالي اين روستا به‌قدري با جنگل احساس نزديكي و دوستي دارند كه نام كودكانشان را از نام درختان جنگل وام گرفته‌اند. نام‌هايي چون بلوط، توسكا، افرا، نارون و ...

داستان بر زندگي دختري به نام بلوط متمركز است. بلوط كه مادرش را از دست داده است رابطه عاطفي عميقي با خانواده عمويش دارد و در اختلاف نظر بين پدر و عمويش (درباره شوم بودن يا نبودن جغدها) دچار سردرگمي مي‌شود. به باور پدر بلوط، جنگل در اثر نفرين آتش گرفته و بيماري بلوط هم ناشي از شومي جغدي است كه در چشمان بلوط خيره شده است. بلوط ابتدا با پدرش هم‌عقيده بود اما ...

درباره نويسنده كتاب «اشباح جنگل سوخته»:

مهدي رجبي، زاده ۱۳۵۹، در شهرستان خمين به دنيا آمد. او دانش‌آموخته كارشناسي سينما و كارشناسي ارشد ادبيات نمايشي است. رجبي نويسنده داستان و رمان كودك و نوجوان است و تاكنون براي آثارش جوايز زيادي كسب كرده است. كتاب برگزيده كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان، جايزه سپيدار، كتاب شايسته تقدير شوراي كتاب كودك، كتاب برگزيده جشنواره كتاب‌هاي برتر، كتاب برگزيده كتابخانه بين‌المللي مونيخ آلمان در سال ۲۰۰۹، ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ ازجمله اين جوايزند. از آثار او مي‌توان به «كنسرو غول» اشاره كرد.

 

شناسنامه كتاب:
ناشر
فني ايران
نويسنده
  مهدي رجبي
ويراستار
  •   شيوا حريري
تصويرگر
  •   محبوبه اسفندياري
حس خوب خواندن
وقتي شاه‌بوف را از جعبه بيرون آوردند، تا مدتي بي‌حركت مقابلشان روي يك تخته‌سنگ نشست. مثل حيواني اهلي نگاهشان مي‌كرد. به آن‌ها عادت كرده بود. نور زرد آفتابِ عصر روي پرهايش افتاده بود و از هميشه زيباتر و شگفت‌انگيزترش كرده بود. توسكا و بلوط هر دو بغض كرده بودند و دلشان نمي‌خواست از شاه‌بوف جدا شوند.
فهرست كتاب هاي ماه
فهرست كتاب هاي ماه: بهمن ۹۷
پديدآورندگان
  •   مهدي رجبي
  •   محبوبه اسفندياري
  •   شيوا حريري
سال نشر
  ۱۳۹۷
راهنماي كتاب:
نگارنده معرفي كتاب:
ويكتوريا فاتحي
كليدواژه:
  • داستان نوجوان
  • كودكان و محيط زيست
  • كودكان و مراقبت از حيوانات
  • نابودي جنگل‌ها
  • مهدي رجبي
  • كتاب اشباح جنگل سوخته

كتاب اشباح جنگل سوخته

سفال شكسته

۸۱ بازديد
سفال شكسته

سفال شكسته

كتاب «سفال شكسته» يك رمان زيبا و لطيف نوجوان است كه داستان آن در روستايي ساحلي در كره قرن دوازدهم ميلادي رخ داده است.

دارگوش، قهرمان نوجوان داستان سفال شكسته پسرك يتيم و بي‌خانمان حدوداً دوازده ساله‌اي است كه با مردي به نام آدم لك‌لكي، فردي شريف و درستكار كه پايش از زمان تولد كج بوده است زير يك پل زندگي مي‌كند. او از دوسالگي از دارگوش نگهداري كرده و او را تربيت كرده است. دارگوش غذايشان را از ميان خاكروبه‌ها و دورريزهاي مردم روستا جستجو مي‌كند. او گاهي هم در زمان‌هاي مناسب ماهيگيري مي‌كند و يا از جنگل قارچ جمع مي‌كند. صنعت و هنر سفالگري در روستاي چالپو كه محل زندگي دارگوش است رونق فراوان دارد و اغلب ساكنان آنجا به صورت موروثي به اين شغل مشغول هستند، در حقيقت هنر سفالگري در چالپوي آن زمان تنها از پدر به پسر منتقل مي‌شده است. تماشاي پنهاني يكي از ماهرترين هنرمندان سفالگر روستا به نام مين هنگام كار لذت‌بخش‌ترين سرگرمي و علاقه دارگوش است. اين علاقه و همچنين كنجكاوي دارگوش سبب مي‌شود او درگير ماجراي اصلي داستان شود.

دارگوش يك روز پس از آنكه استاد مين چرخ سفالگري‌اش را ترك مي‌كند به سراغ آخرين ساخته‌هاي او مي‌رود تا آن‌ها را از نزديك ببيند. او همانطور كه غرق تماشا و كشف راز جعبه‌هاي سفالين است با صداي فرياد استاد مين ناگهان جعبه‌ها را به زمين مي‌اندازد و با شكستن آن‌ها موجب عصبانيت استاد مي‌شود. او به استاد پيشنهاد مي‌كند كه براي جبران خسارت برايش كار كند. بالاخره استاد با اكراه مي‌پذيرد. كارهايي كه استاد به او مي‌سپارد و مقدمه كار سفالگري هستند بسيار مشكل هستند طوري كه دارگوش هرگز تصور نمي‌كرد كه لازم باشد يك سفالگر چنين كارهايي انجام دهد. بعد از اتمام دوره ده روزه توافق شده دارگوش از استاد تقاضا مي‌كند كه بدون دستمزد برايش كار كند و استاد كه فرزندي ندارد كه در كارها به او كمك كند اين پيشنهاد را قبول مي‌كند. در ادامه داستان دارگوش همچون يك فرزند واقعي و دلسوز با تحمل سختي‌هاي سفري پرخطر و با شجاعت و فداكاري به استاد كمك مي‌كند تا هنرش را به فرستاده سلطنتي كه هرچند سال يك‌بار سفالگري ماهر را از بين سفالگران كشور به عنوان سفالگر سلطنتي انتخاب مي‌كرد عرضه كند. با كمك دارگوش و حمايت دوست عزيزش آدم لك‌لكي هنر استاد مين مورد قبول فرستاده سلطنتي واقع مي‌شود و استاد مين به آرزوي ديرينش يعني رسيدن به مقام استاد سفالگر سلطنتي مي‌رسد.

خصوصيات اخلاقي و شخصيتي كه در دارگوش وجود دارند مانند سخت‌كوشي، درستكاري، اميد، وفاداري و قدرشناس بودن، احترام به بزرگترها و اعتماد به تجربه آن‌ها، هوش خوب و موقعيت‌شناس بودن موجب مي شوند دارگوش به آرزويش كه سفالگر شدن است برسد. او مي‌تواند با تلاش و ايستادگي زياد اعتماد استاد مين و همسرش را به‌دست بياورد و مانند يك فرزند واقعي هنر استادش را بياموزد.

كتاب «سفال شكسته» علاوه بر معرفي موقعيت اجتماعي، تاريخي، طبيعي و رسوم و فرهنگ يك روستا در كره قرن دوازده و حتي كشور كره، اهميت هنر و صنعت سفالگري، سفال و هنرمندان سفالگر در كشور كره در آن دوره تاريخي و مراحل ساخت ظروف سفالي را بسيار دقيق و با شيوه‌اي دلنشين براي مخاطب تشريح مي‌كند. در اين توصيف اهميت صبر، عشق، دقت و تلاش در يادگيري اين هنر براي مخاطب مشخص مي‌شود. از ديگر نكات ارزشمند كتاب «سفال شكسته» بيان ارزش‌هاي اخلاقي و تاثير آن‌ها در رسيدن به هدف و رستگاري است. اما آنچه ممكن است مخاطب را به اين داستان جذب كند عدم اشاره مستقيم نويسنده به ارزش‌هاي اخلاقي، تاريخ و حتي مراحل ساخت ظروف و ساخته‌هاي سفالي است.

كتاب «سفال شكسته» داستاني پر از رنج و اميد، تلاش و ايستادگي است كه مخاطب را با خود همراه مي‌كند و پايان خوبي كه دارد اميد و انگيزه حركت و ايستادگي را در مخاطب برمي‌انگيزد.

يكي از بخش‌هاي بسيار مهم و ارزشمند كتاب «سفال شكسته» مستند بودن مطالب كتاب از نظر فرهنگي، تاريخي و هنري است. نويسنده در بخش يادداشت نويسنده به اين اسناد اشاره مي‌كند. اين نكته‌سنجي، دقت و امانتداري تاريخي نويسنده موجب شده است كه كتاب «سفال شكسته» فقط يك داستان معمولي نباشد و اطلاعات ارزشمندي را به شكلي غيرمستقيم و لذت‌بخش در اختيار مخاطب، بخصوص مخاطب نوجوان قرار دهد.

درباره نويسنده كتاب «سفال شكسته»

«ليندا سوپارك» يك نويسنده متولد آمريكا است كه پدر و مادرش از مهاجران كره‌اي هستند. او از خردسالي شعر مي‌سرود و به مطالعه بسيار علاقه مند بود. او از دانشگاه استنفورد در رشته زبان انگليسي فارغ التحصيل شد. او قبل از نوشتن اولين كتابش شغل‌هاي زيادي را تجربه كرد، از جمله كار در روابط‌عمومي يك شركت نفتي كه به آن علاقه‌اي نداشت، روزنامه‌نگاري در حوزه مواد غذايي براي مجله‌ها و روزنامه‌هاي انگليسي و تدريس زبان انگليسي به عنوان زبان دوم به دانشجويان. پارك در سال ۱۹۹۷ اولين كتاب خود به نام «دختر الاكلنگ» را در نوشت، اين كتاب در سال ۱۹۹۹ منتشر شد. از ديگر كتاب‌هاي نويسنده كتاب «سفال شكسته» (۲۰۰۱)، مي‌توان كتاب «مبارزان بادبادك» (۲۰۰۰) با تصويرگري پدر ايشان، رمان «وقتي نام من كيوكو» (۲۰۰۲)، رمان «يك پياده‌روي طولاني تا آب» (۲۰۱۰) نام برد. «ليندا سوپارك» تا به حال شش رمان نوجوان و پنج كتاب تصويري نگاشته است.

درباره مترجم كتاب « سفال شكسته»

حسين ابراهيمي (اِلوند) (۱۳۸۶-۱۳۳۰) دانش‌آموخته رشته زبان و ادبيات‌انگليسي و ادبيات‌فارسي دانشگاه تهران و از مترجمان به نام و پركار كتاب‌هاي كودك و نوجوان است. ابراهيمي از جمله نخستين افرادي بود كه به پرداخت حق تأليف پديدآورندگان كتاب‌هاي ترجمه شده بسيار اهميت مي‌داد. او جوايز بسياري را به عنوان مترجم دريافت كرد. او علاوه بر ترجمه كتاب «سفال شكسته»، آثاري از اَكسل هَكه و آثار بسياري را از نويسندگان بزرگي چون سوزان فِلچر، داگلاس وود، لوييس سكر، جيمز هوستون، فردريك فلد و ... به فارسي ترجمه كرد. از ويژگي‌هاي ابراهيمي الوند علاوه بر ارتباط با ناشران، تعامل و ارتباط او با پديدآورندگان آثار ترجمه شده‌اش است. ابراهيمي الوند توانست براي ترجمه كتاب‌هاي «زمستان جنگ» و «آخرين گودال» ديپلم افتخار دفتر بين‌المللي كتاب براي نسل جوان (IBBY) در سال‌هاي ۱۹۹۸ و ۲۰۰۲ را كسب كند. از ديگر جوايز و افتخارات او مي‌توان به دريافت پلاك طلاي شوراي كتاب كودك براي كليه آثار، لوح زرين كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان، تنديس ماه زرين انجمن نويسندگان كودك و نوجوان و ... اشاره كرد. كتاب‌هايي چون «موش كوچولو» نوشته كيت دي كاميلو، سه‌گانه «چرخ گردون» اثر جميله گوين از جمله نمونه هايي از بيش از ۱۰۰ اثر ترجمه شده از اين مترجم متعهد و پرافتخار است. ابراهمي الوند حق ترجمه كتاب «سفال شكسته» را به مؤسسه خيريه «رب العالمين» اهدا كرده بود تا صرف تهيه دارو براي كودكان و نوجوانان نيازمند مبتلا به سرطان شود. در پي اين اقدام مترجم كتاب، سوپارك نويسنده اثر نيز با تقدير از اين كار ابراهيمي اِلوند، حق تأليف خود را به اين امر اختصاص داد.

شناسنامه كتاب:
ناشر
قدياني
نويسنده
  Linda Sue Park,   ليندا سو پارك
ويراستار
  •   فرزانه كريمي
برگردان
  • حسين ابراهيمي(الوند)
فهرست كتاب هاي ماه
فهرست كتاب هاي ماه: بهمن ۹۷
پديدآورندگان
  •   حسين ابراهيمي(الوند)
  •   ليندا سو پارك
  •   فرزانه كريمي
سال نشر
  ششم، ۱۳۹۴
راهنماي كتاب:
نگارنده معرفي كتاب:
خديجه كيان پيشه
كليدواژه:
  • خديجه كيان پيشه
  • ليندا سوپارك
  • حسين ابراهيمي(الوند)
  • فرزانه كريمي
  • رمان نوجوان
  • نوجوانان و آشنايي با فرهنگ كشور كره
  • نوجوان و صداقت
  • نوجوان و اعتمادبه‌نفس
  • نوجوان و تلاش
  • نوجوان و هنر سفالگري
  • نوجوان و اميد
  • نوجوان و درستكاري
  • نوجوان و قدرشناسي
  • نوجوان و فداكاري
  • نوجوان و ايستادگي

كتاب سفال شكسته

به به

۱۰۶ بازديد
به به

به به

كتاب «به به» داستان تصويري كرمي است كه گرسنه‌است؛ گرسنه‌ گرسنه. به گيلاس قرمزي مي‌رسد و مي‌گويد: به به چه قرمز! شروع مي‌كند به خوردن و فرورفتن در گيلاس.

كرم داستان كتاب «به به» بزرگ و بزرگ‌تر مي‌شود و به به و چه چه مي‌كند تا اينكه مي‌رسد به يك كرم ديگر. البته ما آن كرم ديگر را نمي‌بينيم. اصلا از وجود آن خبر نداريم تا اينكه به جمله‌ي «تو ديگر كي هستي؟» برمي‌خوريم. به صفحه‌ قبل نگاه مي‌كنيم. تاي كاغذ را كنار مي‌زنيم. شخصيت اصلي كتاب عقب مي‌نشيند و يك كرم ديگر هم به كتاب اضافه مي‌شود. البته اين تاهاي كاغذ از ابتداي كتاب وجود دارد و به ما در كشف جزييات داستان و ماجراهايش كمك كرده است. اما در اين جاي كتاب سمانه قاسمي با استفاده از قابليت تاي كاغذ و حركت شخصيت‌هاي داستان محدوديت‌هاي كتاب كاغذي را بيش از پيش پشت سر گذاشته و به نوعي جادو را در مقابل چشم‌ مخاطب مي‌گشايد. جادويي كه در مسير داستان قرار دارد، دقيقا در زماني كه شخصيت اصلي مي‌پرسد: «تو ديگر كي هستي؟»؛ و بنابراين صرفا استفاده از امكان تاي كاغذ براي متفاوت كردن كتاب نيست. در چند صفحه‌ بعد باز هم از اين امكان به خوبي استفاده مي‌شود و اين‌بار شخصيت سوم وارد داستان مي‌شود. حالا شخصيت‌هاي قبلي از خوردن سير شده‌اند و شخصيت تازه مي‌پرسد براي او هم از آن ميوه خوشمزه هست؟

سمانه قاسمي در كتاب «به به» با كمترين كلمات داستانش را نوشته و همين قاعده را نيز در عناصر تصويري كتاب نيز رعايت كرده است. ما فقط همان شخصيت‌هاي اصلي را مي‌بينيم و فضايي كه در آن به سر مي‌برند؛ بدون جزييات اضافي و غيرمرتبط. و با همين جزييات كم داستاني در مورد بخشش، زندگي اجتماعي، دوست داشتن و تولد خلق كرده است.

كتاب «به به» از مجموعه كتاب‌هاي مرغك انتشارات كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان است كه در سال ۹۴ چاپ و موفق به دريافت ۵ نشان در فهرست بيستم لاك پشت پرنده شده است.

 

شناسنامه كتاب:
ناشر
كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان
نويسنده
  سمانه قاسمي
تصويرگر
  •   سمانه قاسمي
فهرست كتاب هاي ماه
فهرست كتاب هاي ماه: بهمن ۹۷
پديدآورندگان
  •   سمانه قاسمي
سال نشر
  ۱۳۹۴
 
راهنماي كتاب:
نگارنده معرفي كتاب:
حميد اباذري
كليدواژه:
  • حميد اباذري
  • كودكان و بخشش
  • كودكان و زندگي اجتماعي
  • كودكان و مهارت هاي اجتماعي

كتاب به به

كودكان ماه

۹۵ بازديد
كودكان ماه

كودكان ماه

كتاب «كودكان ماه» داستان كودكان بيمارستاني است. از كودك مبتلا به سرطان و زلزله‌زده گرفته، تا كودك مجروح جنگ و كودك آسيب‌ديده در آتش‌سوزي مدرسه.

عادل شخصيت اصلي كتاب «كودكان ماه» كودكي است كه به بيماري كزاز گرفتار شده و در اتاقي كاملا تاريك در بيمارستان به سر مي‌برد تا امكان رشد بيماري از بين برود.

سامان، برادر عادل، ماه و ستاره‌هاي كاغذي را از سقف اتاق بيمارستان آويزان مي‌كند تا عادل از تاريكي نترسد و روزهاي دوري از خانه را تاب بياورد.

دايي سليم براي عادل يك قطار اسباب‌بازي هديه مي‌آورد. قطاري كه عادل دور از چشم پرستاران، ديگر كودكان بيمارستاني را با آن به گردش شبانه در آسمان و چيدن ستاره‌ها مي‌برد.

از ميان كودكان همراه عادل، رويا، كودك مبتلا به سرطان، و مونس، كودك مجروح جنگي كه تكه خمپاره‌اي در سرش دارد، در ماه از قطار پياده مي‌شوند، به سراغ آشنايان‌شان مي‌روند و ديگر به زمين برنمي‌گردند. عادل هم كه دچار تب و لرز شديدي است، ميل زيادي به پياده شدن در ماه را دارد، اما به خاطر قولي كه براي بازي منچ به برادرش سامان داده، به زمين بر مي‌گردد و سرانجام بهبود يافته، به خانه مي‌رود.

درباره نويسنده كتاب «كودكان ماه»

جمال الدين اكرمي (متولد ۱۳۳۶) دانش آموخته رشته نقشه برداري و زبان فرانسه، نخستين كتابش را در سال ۱۳۶۸ منتشر كرده است. «آناهيد ملكه ي سايه ها»، «روباه دم بريده»، «آرزوهاي گمشده مرد كلاه دودي»، «خانم آقاي كلاه دودي»، «پسران آفتاب»، «شب به خير ترنا» از از كتاب‌هاي ديگر اوست.

 

شناسنامه كتاب:
ناشر
به نشر
نويسنده
  جمال الدين اكرمي
تصويرگر
  •   مهكامه شعباني
فهرست كتاب هاي ماه
فهرست كتاب هاي ماه: بهمن ۹۷
پديدآورندگان
  •   جمال الدين اكرمي
  •   مهكامه شعباني
كتاب درماني
  • كتاب درباره رو به رو شدن با بيماري هاي لاعلاج
سال نشر
  ۱۳۸۷
 
راهنماي كتاب:
نگارنده معرفي كتاب:
گروه كتابشناسي كتابك
كليدواژه:
  • كودكان بستري در بيمارستان، كودكان در بحران
  • كودكان و جنگ
  • كودكان و مبتلا به سرطان
  • كودكان و بيماري
  • آسيب پذيري‌هاي كودكان، كودكان و مرگ
  • خيال انگيزي هاي كودكانه

كتاب كودكان ماه

پاندورا و پرنده

۹۱ بازديد
پاندورا و پرنده

پاندورا و پرنده

كتاب «پاندورا و پرنده» كتابي تصويري درباره‌ دوستي، رشد و نو شدن است و داستاني دلگرم كننده و اميدبخش دارد.

پاندورا، روباهي است كه در ميان انبوهي از وسايل شكسته كه آدم‌ها دور ريخته‌اند زندگي مي‌كند. پاندورا وسايلي كه بلد است را تعمير مي‌كند و دوباره به زندگي بر مي‌گرداند. او با وسايل شكسته براي خودش خانه‌اي زيبا درست كرده است. اما هيچ‌كس به او سر نمي‌زند. تا اين‌كه يك روز پرنده‌اي با بال شكسته از آسمان به زمين مي‌افتد. پاندورا از پرنده مراقبت مي‌كند تا اين‌كه حالش بهتر مي‌شود و هر بار مي‌تواند كمي بيشتر از قبل پرواز كند. پرنده هر بار كه به راه‌هاي دور مي‌رود با خود هديه‌اي براي پاندورا مي‌آورد. پاندورا آن‌ها را درون يك جعبه مي‌گذارد. يك روز پرنده مي‌رود و بر نمي‌گردد. پاندورا قلبش مي‌شكند. زمان مي‌گذرد و پاندورا كه خيلي غصه‌دار است متوجه اطرافش نيست. اما يك روز صبح كه از گرماي آفتاب بيدار مي‌شود، صداي پرنده را مي‌شنود و متوجه مي‌شود هداياي پرنده، دانه‌هايي بوده‌اند كه رشد كرده‌اند و همه‌جا را سبز كرده‌اند و حالا او در سرزميني زنده و شاداب زندگي مي‌كند.

كتاب «پاندورا و پرنده» يك كتاب تصويري است. تصاوير زيباي كتاب كه با پاستل نرم نقاشي شده‌اند، به خوبي احساسات شخصيت‌ها را منتقل كرده و متن داستان را كامل مي‌كنند. داستان «پاندورا و پرنده» جنبه‌اي محيط‌زيستي نيز دارد. شخصيت اصلي داستان در سرزميني زندگي مي‌كند كه با زباله‌هاي انسان‌ها پوشانده شده و تنها و افسرده است، اما با كمك دوستش، پرنده، موفق مي‌شود سرسبزي و شادابي را به سرزمينش برگرداند.

كتاب «پاندورا و پرنده» براي بلندخواني مناسب است (لازم است پيش از بلندخواني كلمه اسقاطي براي كودكان تعريف شود).

درباره نويسنده و تصويرگر كتاب «پاندورا و پرنده»

«ويكتوريا ترنبول» تصويرگر و نويسنده‌ تازه‌كار انگليسي است كه با هنرش توجه منتقدان را خود جلب كرده است. او در سال ۲۰۱۳ برنده‌ي جايزه‌ي انجمن استعدادهاي نوي تصويرگري در رشته‌ي تصويرگري كتاب‌هاي كودك شده است. پاندورا سومين كتاب ترنبول از ميان ۴ كتاب منتشر شده‌ي اوست. كتاب پنجم وي در سال ۲۰۱۹ منتشر خواهد شد.

كاربردها و فعاليت ها

1. گفتگو كنيد.

  • پس از بلندخواني كتاب، با سوالاتي از اين دست يك گفتگوي گروهي شكل دهيد:
  • سرزمين اسقاطي‌ها را چه كساني درست كرده‌اند؟
  • فكر مي‌كنيد پيش از اين‌كه اين مكان تبديل به سرزمين اسقاطي‌ها شود، چه شكلي بوده است؟
  • آيا همه چيزهايي كه آدم‌ها دور ريخته‌اند، واقعا غيرقابل استفاده بوده‌اند؟ پاندورا با اين وسايل چه مي‌كند تا دوباره قابل استفاده مي‌شوند؟ آدم‌ها چرا خودشان آن‌ها را تعمير نكرده‌اند؟
  • آيا تابه‌حال وسيله‌اي داشته‌ايد كه شكسته باشد و دور انداخته باشيد؟ تابه‌حال شده وسيله شكسته‌اي را به جاي دور انداختن تعمير كنيد؟
  • بخش‌هاي مختلف كتاب را با كودكان مرور كنيد و بپرسيد: پاندورا در هر تصوير چه احساسي دارد؟ چرا اين احساس را دارد؟
  • اگر بخواهيد اين داستان را براي يك نفر ديگر تعريف كنيد، مي‌گوييد اين داستان درباره‌ي چيست؟
  • دوست داريد داستان از اين به بعد چه‌طور ادامه پيدا كند؟

2. تعمير كنيد!
از كودكان بخواهيد يكي از اسباب‌بازي‌ها يا وسايل شكسته خود را بياورند و كودك را كمك كنيد تا آن را تعمير كند.
3. بذر بكاريد!

  • تعدادي بذر شاهي يا منداب يا عدس و بذرهاي ديگري از اين دست را لاي يك دستمال مرطوب، درون يك جعبه بگذاريد. جعبه را يك جاي گرم و دور از نور خورشيد بگذاريد و از كودكان بخواهيد هر روز به آن سر بزنند تا اگر دستمال خشك شده است آن را مرطوب كنند. پس از مدتي جوانه‌ها سبز و شاداب رشد خواهند كرد، درست مانند جعبه‌ي پاندورا.
شناسنامه كتاب:
ناشر
پرتقال
نويسنده
  Victoria Turnbull,   ويكتوريا ترنبول
ويراستار
  •   شهرام بزرگي
برگردان
  • آناهيتا حضرتي
تصويرگر
  •   Victoria Turnbull
  •   ويكتوريا ترنبول
فهرست كتاب هاي ماه
فهرست كتاب هاي ماه: بهمن ۹۷
پديدآورندگان
  •   ويكتوريا ترنبول
  •   آناهيتا حضرتي
  •   شهرام بزرگي
سال نشر
  ۱۳۹۷
راهنماي كتاب:
نگارنده معرفي كتاب:
صفورا زواران حسيني
كليدواژه:
  • صفورا زواران حسيني
  • كودكان و دوست يابي
  • كودكان و طبيعت
  • كودكان و باغباني
  • كودكان و فضاي سبز
  • كودكان و روابط انساني
  • كودكان و حفظ محيط زيست

كتاب پاندورا و پرنده

هنگام لاك پشت ها

۸۴ بازديد
هنگام لاك پشت ها

هنگام لاك پشت ها

داستان كتاب «هنگام لاك پشت‌ها» در سال‌هاي ۳۷-۱۳۳۶، در جزيره هنگام مي‌گذرد و مسايل اجتماعي و محيط‌زيستي را در كنار هم روايت مي‌كند.

عادل پسري نوجوان است كه در جزيره هنگام زندگي مي‌كند. پدر عادل مدتي پيش در دريا مرده است و حالا او با قايق (حوري) پدرش كار مي‌كند تا كمك خرج خانواده‌اش باشد. داستان با ورود افرادي غريبه و عجيب به جزيره آغاز مي‌شود كه بعد معلوم مي‌شود تعدادي از آن‌ها مامورهاي حكومت و تبعيدي‌هايي هستند كه به دستور حكومت قرار است بخشي از ايام تبعيدشان را در جزيره بگذرانند. عادل با تبعيدي‌ها دوست مي‌شود و معاشرت با آنان او را با دنياي بيرون و مسايل مختلف مرتبط با جزيره بيشتر آشنا مي‌كند. در اين بين نيز متوجه مي‌شود پدرش در يك حادثه ساده دريايي نمرده است.

نويسنده در كتاب «هنگام لاك پشت‌ها» نيز مانند كتاب‌هاي ديگرش براي آن‌كه متن كتاب براي خوانندگان غير بومي قابل فهم باشد، زبان مكالمه‌ها را ساده كرده و تنها از برخي كلمات و اصطلاحات زبان محلي استفاده كرده است. عبدي در كتاب «هنگام لاك‌پشت‌ها» به زندگي لاك‌پشت‌هاي دريايي كه براي تخم‌گذاري به ساحل مي‌آيند و در خطر قرار گرفتن نسل آن‌ها به‌دليل خوردن تخم لاك‌پشت‌ها توسط مردم بومي نيز اشاره مي‌كند.

درباره نويسنده كتاب «هنگام لاك پشت‌ها»

عباس عبدي زاده آبادان بود و سال‌ها در استان هرمزگان زندگي و كار كرد. به همين‌خاطر اغلب داستان‌هاي او در فضاي جنوب مي‌گذرد. از آثار عباس عبدي مي‌توان به كتاب‌هاي «هنگام لاك پشت‌ها»، «روز نهنگ» و «شكارچي كوسه كر» اشاره كرد.

 

شناسنامه كتاب:
ناشر
كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان
نويسنده
  عباس عبدي
ويراستار
  •   شيوا حريري
فهرست كتاب هاي ماه
فهرست كتاب هاي ماه: بهمن ۹۷
پديدآورندگان
  •   عباس عبدي
  •   شيوا حريري
سال نشر
  ۱۳۹۴
 
راهنماي كتاب:
نگارنده معرفي كتاب:
صفورا زواران حسيني
كليدواژه:
  • صفورا زواران حسيني
  • آشنايي نوجوانان با فرهنگ جزاير جنوب
  • آشنايي نوجوانان با جزيره هنگام
  • آشنايي نوجوانان با جانوران دريايي

كتاب هنگام لاك پشت ها

آوازهاي سيب زميني

۱۰۲ بازديد
آوازهاي سيب زميني

آوازهاي سيب زميني

چه كسي دوست دارد به «آوازهاي سيب زميني» گوش بسپارد؟ بزرگترها گفته‌اند كه سيب‌زميني يك موجود ِبي‌مصرف و بي‌رگ است.

مهدي مرادي در اين كتاب، اين ديدگاه را نپذيرفته و آن را بَرهَم زده است. تازه فقط حرف ِسيب زميني در ميان نيست و پديده‌هاي ديگري هم در كتاب حضور دارند و از زبان خود و مرادي رازهاي زندگي را با خواننده درميان مي‌گذارند.

در اين مجموعه شعر، شاعر به پديده‌هاي پيرامون خود با دقت نگاه كرده و به رنگ‌هاي هاي كمتر ديده شده و صداهاي كمتر شنيده شده پرداخته است. حس‌هاي مبهم و رازآلود دوران ِ نوجواني در كتاب مي‌چرخند و همانند مه ما را در برمي‌گيرند، شايد خواندن اين شعرها براي بزرگترها هم سودمند باشد.

كتاب «آوازهاي سيب زميني» برگزيده هجدهمين جشنواره كتاب كودك و نوجوان كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان و يازدهمين دوره جشنواره شعر فجر است.

نام «آوازهاي سيب زميني» در فهرست لاك پشت پرنده هم آمده است. اين كتاب همچنين در فهرست كتاب‌هاي مناسب دفتر انتشارات و تكنولوژي آموزشي وابسته به سازمان پژوهش و برنامه‌ريزي آموزشي وزارت آموزش و پرورش معرفي شده است.

خوشبختانه كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان نسخه بريل «آوازهاي سيب زميني»را به همراه چند كتاب شعر ديگر براي نوجوانان نابينا و كم‌بينا فراهم آورده است.

درباره شاعر كتاب «آوازهاي سيب زميني»

مهدي مرادي دانش‌آموخته زبان انگليسي است، در خوزستان زندگي مي‌كند و در دبيرستان‌هاي اهواز درس مي‌دهد. كتاب «نامي براي اره ماهي» اثر ديگر اين شاعر است.

شعر «من و باران» را از مجموعه شعر «آوازهاي سيب زميني» با هم مي‌خوانيم، شاعر، اين شعر را به گلچين گيلاني تقديم كرده است:

 

دست باران را گرفتم

در خياباني بهاري

با هم از ميدان گذشتيم

پابه پا، خوشحال و جاري

 

در عبور ما درختان

دلپذير و شاد بودند

كوچه‌ها شفاف و تابان

خانه‌ها آباد بودند

 

شانه به شانه، من و او

ابرها را مي‌چكيديم

بام ها را مي‌گذشتيم

ناودان را مي‌شنيديم

زير لب تكرار مي‌شد:

«باز باران، با ترانه»

بعد باران بند آمد

خيس برگشتم به خانه

شناسنامه كتاب:
ناشر
كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان
شاعر
  مهدي مرادي
برگردان
  • نرگس دلاوري
فهرست كتاب هاي ماه
فهرست كتاب هاي ماه: بهمن ۹۷
پديدآورندگان
  •   مهدي مرادي
  •   نرگس دلاوري
سال نشر
  ۱۳۹۴
 
راهنماي كتاب:
نگارنده معرفي كتاب:
گروه كتابشناسي كتابك
كليدواژه:
  •   شعر نوجوان
  •   كتاب آوازهاي سيب زميني
  •   مهدي مرادي
  • نوجوان و تخيل
  • نوجوان و خلاقيت

كتاب آوازهاي سيب زميني